Het verhaal ‘achter’ de foto ‘Mijn papa is een rockstar en iedereen komt bij hem kijken!’

Column Uitvaartmedia - December 2019

“Op de hoek van de straat staat de achtjarige Rick samen met zijn buurjongetjes te wachten. De rouwauto komt de straat inrijden en één van de jongens zegt: ‘Kijk, Rick, daar komt je vader. Hij ligt in een vet coole auto!’ De jongens zwaaien als de rouwauto de straat inrijdt, tot aan het woonhuis. Daar staan vrienden en familie te wachten tot ze naar het crematorium gaan. Voor Rick is het een zichtbaar verdrietige dag. Hij drukt zijn knuffel dicht tegen zich aan.


Rock ’n roll gebaar

Zijn zusje van vier, Liza vindt het erg gezellig. Vandaag is een bijzondere dag, want iedereen die ze lief vindt, is hier: opa’s, oma’s, vrienden en familie. Al deze mensen komen voor papa. Trots zegt ze: ‘Mijn papa is een echte rockstar!’ Met haar rechterhand maakt ze een rock ’n roll gebaar, terwijl ze met haar linkerhand het vlaggetje van de rouwauto omhoog houdt.


Verschil tussen broer en zus

Die hele dag zoekt Rick meerdere keren de troostende omhelzing van zijn moeder. Ook klemt hij zich stevig vast aan zijn knuffel. Liza kijkt intussen haar ogen uit. Ze kletst met de mensen die afscheid komen nemen en speelt met het speelgoed op de grond. Als het allemaal wat lang duurt, pakt ze haar boek en gaat rustig zitten bladeren. Even later hangt ze een tijdje tegen mama aan omdat ze zich verveelt. Gelukkig vertelt iemand dan een verhaal over papa en wordt het weer gezellig.


Zelfs de schooljuffen zijn er! Opgetogen loopt ze met één van hen mee om afscheid te nemen van haar papa. Daarna gaat ze aan de hand van deze juf mee naar de koffietafel. Dat dit moment haar laatste afscheid van papa is, beseft ze niet.

Uitvaartfotografie vóel je Ik krijg vaak de vraag of het niet zwaar is om constant met de dood en verdriet bezig te zijn. Mijn antwoord is steevast nee! Ik ervaar het als een voorrecht om te mogen helpen het verlies een plek te geven. Ik verwonder me nog dagelijks over de bijzondere verhalen die met mij gedeeld worden… - Gonnie Helfrich

Afscheid nemen komt later

‘Ik zie nu pas dat ze bijna geen afscheid heeft genomen!’ zegt de moeder van Liza als ik haar de foto’s laat zien. Ik leg uit dat dit niet vreemd is. Op jonge leeftijd hebben kinderen veel minder besef van de dood. Onbevangen genieten ze ook van de gezelligheid in deze bijzondere periode. Voor Liza komt rouwen en afscheid nemen later, als ze daar zelf aan toe is. Dankzij de foto’s die ik mocht maken, kan Liza dan zien hoe geliefd haar vader was bij al die mensen die afscheid kwamen nemen.”


* De familie heeft toestemming gegeven. Uit privacy overwegingen zijn namen gewijzigd.

Gonnie Helfrich en haar team maken als meer dan 12 jaar een beeldverhaal bij elk afscheid. Met ruim 300 uitvaarten per jaar zijn ze de meest ervaren en vakkundig uitvaartfotografen team van Nederland.  Onze fotografen leggen de echte momenten vast. Momenten die laten zien hoe mooi, vol connectie en herinneringen een afscheid kan zijn, hoe moeilijk het ook is. 

Door de vakkundigheid van de fotografen vormen zij een team met de andere professionals op de dag van het afscheid. Één geheel met één taak, een meerwaarde voor het afscheid creëren.  

Kruisstraat 28A

5247 RE Rosmalen

info@gonniehelfrich.nl

06 412 555 18

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • LinkedIn

In samenwerking met Bureau APS

Logo breedt los afscheidsfotografen grij