Het verhaal ‘achter’ de foto ‘Intense moment rondom het sluiten van de kist’

Column Uitvaartmedia - Juli / augustus 2019“En dan is daar dat moment waar de familie zo tegenop kan kijken: het slui­ten van de kist, het definitief loslaten. Nog maar één keer hun geliefde aan­ kijken, aanraken, praten en vasthouden. Het moment van de laatste kus. Een in­tense gebeurtenis, waar ik als afscheids­fotograaf soms bij aanwezig mag zijn. Vol bewondering zie ik door mijn lens hoe families dit laatste moment samen beleven en hoe uitvaartbegeleiders – ieder op een eigen manier – dit moment met de familie beleven.


Het moment

Soms is er nog een gebed en/of wordt een tekening gemaakt op de deksel van de kist. Er worden mooie laatste woorden gesproken. De deksel wordt langzaam over de kist geschoven... Waar de uitvaartbegeleider meestal een stapje naar achteren doet om nabestaanden ruimte te geven voor hun verdriet, blijf ik staan. Mijn plek heb ik vooraf in overleg met de uitvaartbegeleider gekozen. Een plek waar ik het juiste moment kan ‘kaderen’. Ik ga op tijd staan en neem de tijd. Zo ga ik op in de omgeving en stoor niet; ik ben geen buitenstaander, maar hoor er als het ware een beetje bij.


Verbondenheid

Iedereen beleeft het sluiten van de kist op zijn eigen manier. De familie is samen, maar vaak voelt men zich toch eventjes alleen met zijn of haar dierbare. Een gebeurtenis die je nooit meer vergeet. Ik wacht op het goede moment en maak dan die ene foto. Het gaat niet om het laatste beeld van jouw overleden dierbare, maar om de troostende verbondenheid en intimiteit. Het beeld dat laat zien dat men niet alleen was. Dat je daar samen was, met mensen die je lief hebt.

Uitvaartfotografie vóel je Ik krijg vaak de vraag of het niet zwaar is om constant met de dood en verdriet bezig te zijn. Mijn antwoord is steevast nee! Ik ervaar het als een voorrecht om te mogen helpen het verlies een plek te geven. Ik verwonder me nog dagelijks over de bijzondere verhalen die met mij gedeeld worden... - Gonnie Helfrich

Tastbare herinnering

Het herinneren van de connectie. Dat is waarom families en ondernemers mij vragen om foto’s te maken. Ze willen een tastbare herinnering van bijvoorbeeld het intense mo- ment rondom het sluiten van de kist. Die ene foto vertelt het hele verhaal. Elke keer dat je er later naar kijkt, zie je de connectie en liefde terug. Het laat zien hoe mooi de uitvaartbegeleider dit moment tot een dierbaar moment heeft gemaakt: iedereen samen en toch op zijn eigen manier. Als de kist is gesloten, is er ruimte voor ontlading. Een van de moeilijke momenten is voorbij, nog vele te gaan. Maar voor nu is het goed zo.”


* De familie heeft toestemming gegeven. Uit privacy overwegingen zijn namen gewijzigd.

Gonnie Helfrich en haar team maken als meer dan 12 jaar een beeldverhaal bij elk afscheid. Met ruim 300 uitvaarten per jaar zijn ze de meest ervaren en vakkundig uitvaartfotografen team van Nederland.  Onze fotografen leggen de echte momenten vast. Momenten die laten zien hoe mooi, vol connectie en herinneringen een afscheid kan zijn, hoe moeilijk het ook is. 

Door de vakkundigheid van de fotografen vormen zij een team met de andere professionals op de dag van het afscheid. Één geheel met één taak, een meerwaarde voor het afscheid creëren.  

Kruisstraat 28A

5247 RE Rosmalen

info@gonniehelfrich.nl

06 412 555 18

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • LinkedIn

In samenwerking met Bureau APS

Logo breedt los afscheidsfotografen grij