top of page

Het verhaal ‘achter’ de foto ‘De emoties stromen uit mijn ogen’

Column Uitvaartmedia - Maart 2020

“Mijn werk is bijzonder. Ik ben dankbaar dat mensen me hun herinneringen laten vastleggen op zo’n verdrietig moment. En altijd blij dat deze mensen later zien dat er ook gelachen wordt tijdens een uitvaart. Dat er een speciale knuffel wordt gegeven. Dat de familie even één is. Maar ook voor mij komt een uitvaart soms dichtbij. Zo ook tijdens het afscheid van Miranda (64).


Onmacht

De prachtige vrouw in de kist heeft de leeftijd van mijn moeder. Het zorgt voor veel herkenbare momenten. De liefde en connectie tussen de familie. De sterke band tussen haar zonen. En bovenal de warmte tussen haar dochter en haar man. Die vader-dochterband roept herinneringen op bij mezelf. En vooral het gevoel van onmacht blijft me bij terwijl ik de toekomst herinneringen geef met de foto’s die ik schiet.


Het laat me niet koud

Mijn moeder leeft nog. Ik heb een sterke band met haar, net als de nabestaanden van Miranda. Ik zie tijdens deze uitvaart voor me hoe het zou gaan als mijn moeder zou overlijden. Die gedachte maakt me verdrietig. Ik laat het tijdens de uitvaart niet merken, maar eenmaal thuis komen de tranen. De emoties stromen uit mijn ogen en druppelen van mijn wangen. Net als bij deze de foto van haar zoon.


Tranen drogen weer

Mijn jongste zoon Jurre ziet mijn verdriet. Er zijn voor hem maar twee manieren om te overlijden. Hij vraagt: ‘Mama, was die oma ziek of had ze niet goed uitgekeken in het verkeer?’ Ik lach door mijn tranen heen. Ik geef mijn kinderen een extra knuffel en langzaam drogen de tranen. Blijdschap blijft over, dat ik deze nabestaanden een tastbare herinnering heb kunnen geven van deze emotionele dag. Ik kan er weer tegenaan.”

Uitvaartfotografie vóel je Ik krijg vaak de vraag of het niet zwaar is om constant met de dood en verdriet bezig te zijn. Mijn antwoord is steevast nee! Ik ervaar het als een voorrecht om te mogen helpen het verlies een plek te geven. Ik verwonder me nog dagelijks over de bijzondere verhalen die met mij gedeeld worden… - Gonnie Helfrich

* De familie heeft toestemming gegeven. Uit privacy overwegingen zijn namen gewijzigd.

Comments


bottom of page